Risotto met krokante chorizo en gepofte kerstomaatjes
Recept
Maak de sjalot en de knoflook schoon en snipper fijn. Ris de tijm.
Snijd 8 plakjes chorizo in fijne reepjes.
Verwarm de oven voor op 185 graden met de bovenwarmte aan.
Verwarm in een ruime pan een flinke scheut olijfolie en fruit er de knoflook en de sjalot in aan tot het glazig is geworden.
Voeg de risottorijst met de reepjes chorizo, het paprikapoeder en ⅔ van de tijm toe. Laat fruiten tot de rijst begint te glimmen en blus dan af met een scheutje van de bouillon.
Roer goed door elkaar en voeg telkens wat nieuwe bouillon toe als deze vrijwel is opgenomen. Blijf zeer regelmatig roeren tot de rijst gaar is en de bouillon vrijwel geheel gebruikt is. De rijst mag nog een heel klein beetje een bijt hebben.
Doe ondertussen de kerstomaatjes in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Kruid met de rest van de tijm, peper en zout. Plaats in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 10 minuten poffen.
Leg de 16 plakjes chorizo tussen 2 vellen bakpapier en bak ze krokant in de magnetron door deze telkens 30 seconden op vol vermogen te laten draaien.
Neem de risotto van het vuur en voeg er de zure room aan toe. Kruid met zout en peper en rasp er ⅔ van de Parmezaanse kaas bij. Schep door elkaar.
Verdeel de risotto over 4 borden en verdeel er de krokante chorizo en de kerstomaatjes overheen.
Maak de rucola lichtjes aan met olijfolie en top er de risotto mee. Rasp er nog een beetje Parmezaanse kaas overheen.