NL
en
Menu

Theo en Anita von der Linden

Boerenportret Von der Linden
Biologische varkenshouderij in Zelhem

Na een bezoekje aan een biologische varkenshouderij, was het voor Theo en Anita von der Linden duidelijk: ook zij wilden omschakelen naar biologisch. Nu, een aantal jaar verder, zijn ze meer dan tevreden met hun biologische varkensboerderij in het Achterhoekse Zelhem.

De keuze voor biologisch was voor Theo niet makkelijk. “Eerst dacht ik: dat is niets voor mij. Mijn vader hield zijn zeugen rond 1970 (onder heel andere werkomstandigheden) al op stro en dat was best arbeidsintensief. Dat leek me de grote verandering én verbouwing niet waard.” Toch bracht hij een bezoek aan een biologische varkenshouderij. Dat zorgde ervoor dat Theo’s opvatting 180 graden draaide. “Binnen één dag waren we om. We zagen dat je er heel veel voor terug zou krijgen. Meer vrijheid voor de dieren, meer buitenwerk voor ons en een wat minder stressvolle bedrijfsvoering. Daarom gingen we ervoor.”

Verbouwing
In 2017 werd de boerderij verbouwd. “Alle oude stallen werden van top tot teen verbouwd. Door de hokken te verruimen en uitlopen naar buiten te creëren, voldeden we aan de eisen van biologisch boeren. Ook legden we de welbekende modderpoel aan.” Een jaar later waren Theo en Anita klaar voor de nieuwe manier van werken. “Al met al is het een hele verandering. We ontdekten dat de varkens rustiger zijn dan voorheen en natuurlijk zie je dat terug bij ons als boeren. We vinden het belangrijk dat onze dieren het goed hebben. Dan zijn we zelf ook blij.” In De Groene Weg vonden ze een betrouwbare partner. “De Groene Weg probeert het evenwicht in de markt te houden. Daardoor zijn de prijzen stabiel.” Dat heeft volgens de Achterhoekse boer veel voordelen. “Je maakt je wat minder zorgen over je inkomen en dat maakt het werk natuurlijk leuker om te doen!”

Boerenportret Von der Linden
Zo dicht mogelijk bij de natuur

“Als biologische boer sta je heel dicht bij je dieren. Je houdt ze goed in de gaten en krijgt daardoor alles mee: als het goed met ze gaat, maar ook als het minder gaat.” Hij is een boer die geniet van zijn werk. De varkens mogen het hele jaar door naar buiten en in het voorjaar kunnen ze lekker in de wei scharrelen. “De varkens die in het voorjaar weer in de wei mogen kun je vergelijken met koeien. Ook de varkens huppelen de wei in en nemen in het voorjaar voorzichtig een duik in de modderpoel.” De boer vindt dat één van de mooiste dingen van het biologisch boeren. “Dat de dieren de natuur kunnen opzoeken wanneer ze willen. Dat is hoe het hoort!”

Toekomst 
Voor de komende jaren heeft Theo nog een aantal plannen in petto. “We willen alle zaken verder optimaliseren. Afgelopen jaar hebben we zonnepanelen geplaatst op het dak van de stal. Hiermee voorzien we onze hele boerderij van stroom: een mooie, duurzame stap. Verder zijn we behoorlijk tevreden met hoe het nu gaat.” Theo doet het fysieke werk op de boerderij en Anita richt zich op de administratie. “Een mooie verdeling, vinden wij. Aan de toekomst denken we nog niet zoveel. Twee van onze zoons doen de opleiding varkenshouderij. Het zou mooi zijn als ze uiteindelijk met de boerderij verder willen: samen of één van hen. Tot slot zouden we ons bedrijf graag gesloten willen maken. Maar dat zijn plannen voor op de lange termijn.