NL
en
Menu

Sander Tiecken

Biologische boerderij in Aerdt

Sander Tiecken woont samen met zijn vrouw Joyce en twee kinderen in het Gelderse Aerdt. Ze hebben een biologische boerderij met 100 melkkoeien, 40 stuks jongvee en 40 stuks vleesvee op 106 hectare grond van Landgoed De Gelderse Waard van Stichting Twickel. Vijf jaar geleden begon hij in vorm van een maatschap de samenwerking met een andere boer. Dit resulteerde in de huidige boerderij op dit landgoed. Twickel stelde als eis dat het bedrijf biologisch moest zijn, wat goed paste bij Sanders ambities.

Sander wist van jongs af aan dat hij boer wilde worden. “Ik kom zelf niet van de boerderij, maar ik had vroeger op school een vriend die op een boerderij woonde en daar was ik regelmatig. Ook mijn opa en oma hielden hobbymatig 150 schapen. Ik liep daar geregeld rond.” Sander heeft ervaring opgedaan bij verschillende boeren en is in de maatschap gegaan bij een boer waar hij werkte.

Sander Tiecken en Joyce
“Alleen krachtvoer kopen we bij, verder zijn we zelfvoorzienend.”

En toen kwam in 2019 de kans: er kwam een boerderij vrij op Landgoed De Gelderse Waard. Deze kans heeft Sander met twee handen aan gegrepen. Samen met de boer uit de maatschap, Twickel de verpachter en met de provincie is er een plan gemaakt om natuur-inclusief te kunnen boeren. Sander legt uit: “Dit houdt in: boeren in samenwerking met de natuur, zodat de een de ander versterkt en andersom. Zo werden er 18 kilometer aan hagen gezet in het gebied. Dit bevordert de biodiversiteit en het biedt beschutting voor vogels en wild. Van de 106 hectare grond is 30 hectare natuurland. Op deze grond wordt de flora en fauna weer hersteld en krijgen oudere grassen en kruiden weer de kans om te groeien.” Ook verbouwt Sander onder andere triticale erwt en mais, waar hij zijn eigen vee mee kan voeren: “Alleen krachtvoer kopen we bij, verder zijn we zelfvoorzienend.”

Sander is begonnen met 100 biologische melkkoeien. Om de kringloop op de boerderij te sluiten, besloot hij ook vleesvee te gaan houden. Zolang het weer het toelaat lopen de koeien buiten. Daar hebben ze volop de ruimte om hun natuurlijke gedrag te kunnen tonen. De stallen zijn open en er ligt een strobedje waar het vleesvee op kan liggen. “Begin december gaan de koeien naar binnen. Vorig jaar was het erg koud en nat, dus dan is het voor de koeien ook prima om binnen droog te liggen met vers voer. Het gras in de wei is op een gegeven moment ook niet lekker meer,” legt Sander uit.

Naast de boerderij hebben Sander en zijn vrouw een boerderijwinkel waar Joyce op zaterdagen staat. Ze verkopen eigen vlees, kaas, rauwe melk en streekproducten. “De winkel groeit wel steeds,” zegt Sander. De open dag die ze vorig jaar organiseerden trok veel bezoekers en leverde veel positieve reacties op. “Het is belangrijk om burgers te verbinden met de landbouw,” vindt hij. Soms komen er klassen van de bosbouwopleiding in de buurt. “Deze generatie gaat de plannen voor de toekomst schrijven en het liefst in samenwerking met het boerenleven. Altijd mooi als ze geweest zijn, dan zien ze ook dat natuur en boeren elkaar versterken.”

Voor de toekomst ziet Sander verdere groei in balans met duurzaamheid. “We proberen het rond te maken met wat we hebben, zonder extra aankopen,” zegt hij. Hij is positief over de toekomst van de biologische veehouderij. “Ik denk dat steeds meer mensen bewuste keuzes maken voor hun eten en kiezen voor biologisch.”

Het leukste van het bio-boerenleven? “De diversiteit aan werk. Ik vind heel veel leuk en houd van de afwisseling. Ook brengen de wisselende seizoenen uitdagingen met zich mee en daar houd ik van. Ieder seizoen weer een nieuw begin en een kans om te groeien.”