NL
en
Menu

Peter Hendriksen

Biologische boerderij in Fleringen

Peter Hendriksen nam in 2018 de biologische varkenshouderij van zijn vader over. Inmiddels boert hij biologisch met vleesvarkens, zeugen én schapen op zijn veehouderij in het Twentse Fleringen.

Peter was nog maar een ventje van zeven jaar toen zijn vader in 2000 overschakelde van de reguliere naar de biologische sector. “Het bedrijf moest uitbreiden om de markt te kunnen bijbenen. Maar dat wilden mijn ouders niet. Daarom kozen we voor biologisch. Toentertijd was het een grote gok en onze omgeving raadde het af. Maar het was een ontzettend goede keuze!”

Van jongs af aan was hij enthousiast over de biologische veehouderij, maar hij was ook benieuwd naar gangbare boerderijen. Hij liep stage bij reguliere bedrijven, maar nam in 2018 toch de biologische houderij over van zijn vader. “Biologisch is meer mijn ding. Je bent minder in de stal en – net als de dieren – veel meer buiten. En ik vind het belangrijk dat de varkens en schapen genoeg ruimte hebben.”

Boerenportret Peter Hendriksen
"Buiten lopen hoort er gewoon bij, voor welk dier dan ook."

Naast varkens houdt Peter ook zo’n 40  biologische schapen. “Dat voelt meer als een hobby. Ik vind het een leuke afwisseling op de varkens.” Voor al zijn dieren vindt Peter weidegang heel belangrijk. “Buiten lopen hoort er gewoon bij, voor welk dier dan ook. Ook laten we ons vee zo veel mogelijk met rust. We mesten de hokken uit, maar lopen verder niet tussen de dieren. Ze hebben rust en ruimte nodig.”

Het mooiste aan zijn werk? “Ik geniet ervan als ik zie dat mijn dieren gezond zijn. Dan ga ik echt met plezier de stal of de wei in. In de toekomst wil ik het bedrijf optimaliseren, zodat de dieren nog natuurlijker kunnen leven. Uitbreiden hoef ik niet. Ik wil verbeteren wat we nu al goed doen.”