NL
en
Menu

Familie Nummerdor

Boerenportret Nummerdor
Biologische boerderij in Ermelo

Biologisch boeren past Richard en Aart-Jan Nummerdor uit Ermelo wel. “Als je als veehouder niet wil groeien qua aantal zeugen én je een groot hart hebt voor dieren, dan is overgaan op biologisch een logische stap.”

“In 2015 moesten we een keuze maken. Willen we uitbreiden of niet? Om heel eerlijk te zijn was dat niet echt onze ambitie.” En dus keken vader en zoon verder naar andere opties. “De biologische sector trok ons enorm. Geen massale aantallen dieren en de juiste leefomstandigheden voor de varkens. Een jaar later waren we zover. En zie onze varkens nu eens lekker genieten van de grote stallen, uitloop en modderpoel!”

Richard en zijn vader vonden de overgang in het begin best spannend. “Het is natuurlijk een grote stap. De varkens houden hun staarten en in het kraamhok kan de moederzeug vrij rond lopen. Toch viel het ons 100% mee en gaat het eigenlijk helemaal prima zo. Met de varkens gaat het goed… en met ons dus ook.” Het tweetal heeft geen ambitie om groter te worden. “We willen zo goed mogelijk voor onze dieren zorgen. Op dit moment halen we wat dat betreft het onderste uit de kan. En daar zijn we dik tevreden mee.”

Boerenportret Nummerdor
“Met de varkens gaat het goed… en met ons dus ook.”

Als sinds de familie Nummerdor biologisch boert, levert ze aan De Groene Weg. “En dat bevalt heel goed! De Groene Weg heeft een groot aandeel in de biologische sector. Daarom leek het ons een betrouwbare partner om mee samen te werken. En als Richard een afspraak maakt, wil hij ook dat die wordt nagekomen. “Dat is nu gebleken. De Groene weg komt haar afspraken zeker na.”

Wat Richard het mooist vindt aan boer zijn? “De momenten wanneer duidelijk wordt dat je je dieren goed verzorgt. Dus wanneer we zien dat de biggetjes langzaam maar zeker opgroeien tot volwassen en gezonde varkens. Dat geeft een goed gevoel.” Daarnaast vindt de boer het mooi om te zien dat de varkens het naar hun zin hebben. “In de zomer van 2020 was augustus een warme maand. Prachtig om te zien hoe de zeugen genoten van de modderpoel. De hele dag zaten ze in de modder en aan het einde van de dag waren ze pikzwart.”

Richard en Aart-Jan zijn tevreden boeren. “Het enige wat de komende jaren nog op het programma staat is de overname van het bedrijf. Officieel gezien ga ik de boel dan runnen, maar ik denk dat mijn vader nog een lange tijd zal meehelpen op het bedrijf. En zo lang hij het nog kan volhouden ben ik daar alleen maar blij mee!”