NL
en
Menu

Mieke en Gerard Mul

Mieke en Gerard Mul
Boeren met een groen hart

In Warmond, aan de westelijke rand van het groene hart, ligt Boerderij Boterhuys, het melkvee- en schapenbedrijf van Mieke en Gerard Mul. De boerderij is een gastvrij paradijsje in de polder waar mensen uit het nabijgelegen Leiden en Leiderdorp graag naartoe fietsen om te genieten van de natuur of het zelfgemaakte boerenijs. De familie Mul werkt al twee generaties samen met De Groene Weg en is leverancier van rund- en schapenvlees.

Achter de dijk van riviertje De Zijl ligt de boerderij waar Mieke is geboren en getogen. Sinds 2019 runnen Mieke en Gerard Mul samen het bedrijf. Hun weilanden zijn omringd met plassen, riviertjes en sloten. Al dat water en groen trekt hazen, zwanen, ganzen, eenden en weidevogels aan. Ook voor mensen uit de omringende steden is het weelderige polderlandschap een trekpleister. Bij Boerderij Boterhuys zijn stedelingen en toeristen dan ook van harte welkom op het erf. In de boerderijwinkel zijn ook koffie, thee en schepijs te koop. Kinderen kunnen zich uitleven op speelgoedtrekkers en speeltoestellen.

Vriendenboekjes
Dat Mieke boerin wilde worden, heeft ze op de lagere school al in heel veel vriendenboekjes opgeschreven. Na de havo is ze naar de Hoge Agrarische School (HAS) in Dronten gegaan. “Daar ben ik Gerard tegengekomen,” vertelt ze. “Na onze studie zijn we gaan reizen. We zijn in Australië geweest en in Nieuw-Zeeland hebben we voor langere tijd een melkveebedrijf gemanaged. Toen we terugkwamen, zijn we in Drenthe op het biologische melkveebedrijf van Gerards ouders aan de slag gegaan. In 2019 zijn wij met onze drie kinderen naar mijn ouderlijke boerderij in Warmond verhuisd. De broer van Gerard heeft het familiebedrijf in Drenthe overgenomen.”

Zonder zorgen
Ook Gerard droomde als jonge jongen van een leven als boer. “Mijn ouders raadden mij aan om boekhouder te worden,” vertelt Gerard, “Een kantoorbaan zonder zorgen en met een mooi salaris. Na de havo koos ik daarom eerst voor bedrijfseconomie. Na een half jaar wist ik: dit gaat ‘m niet worden. Toen ben ik overgestapt naar de HAS, waar ik Mieke heb ontmoet. Voor mij was het liefde op het eerste gezicht, maar ik moest haar nog wel eventjes overtuigen.”

“Bij ons mogen de koeien oud worden.”

Kalf-bij-koe
Gerard en Mieke zijn de tweede generatie Mul die met De Groene Weg samenwerkt. “Vanaf het begin dat mijn ouders biologisch werden, gingen hun koeien en stieren naar De Groene Weg,” blikt Gerard terug. “Ik weet eigenlijk niet anders dan dat een medewerker van De Groene Weg de koeien kwam keuren en kopen. Toen Mieke en ik naar Zuid-Holland verhuisden, hebben we de samenwerking met De Groene Weg voortgezet. Bij ons mogen de koeien oud worden. Ze gaan soms pas naar de slager als ze 13 à 15 jaar oud zijn. De leeftijd maakt voor De Groene Weg niet uit. Van de jonge stiertjes maken ze entrecote en biefstuk, de oudere melkkoeien zijn gewoon voor de worst en het gehakt. Bij ons blijven alle kalfjes de eerste vier maanden bij hun moeder. De koekalfjes houden we zelf aan als toekomstige melkkoeien. Voor de stierkalfjes werken we samen met een biologische vleesveehouder, die exclusief voor De Groene Weg de kalf-bij-koe-stiertjes opfokt.”

Boeren voor de toekomst
Mieke en Gerard houden rekening met de generaties na hen. Gerard: “We hebben 28 hectare eigen grond en zo’n 44 hectare pachtgrond. Juridisch wordt die 28 hectare ons eigendom genoemd, maar ik vind eigenlijk dat wij ons de natuur niet kunnen toe-eigenen. Voor de paar jaar dat wij op deze wereld zijn, kunnen we niet alles naar onze hand zetten omdat het toevallig in die jaren aan ons toebehoord. We zijn er wel dankbaar voor dat wij het land mogen gebruiken. Omdat we beseffen dat er na ons ook nog mensen op deze plek zullen gaan boeren, willen wij een zo positief mogelijke impact maken op de biodiversiteit en bodemkwaliteit. We doen heel veel aan agrarisch natuurbeheer, zoals uitgesteld maaien, plas-dras, de slootkanten niet bemesten, de sloot in verschillende etappes schonen zodat de oeverbeplanting blijft behouden. Met al deze maatregelen neemt het aantal insecten toe en dat is goed voor het behoud van de weidevogels. We willen dat hazen en vogels hier een plek kunnen vinden om te nestelen en broeden. Het land is niet alleen van ons maar ook van hen. Met het vergroten van de biodiversiteit en het verhogen van het organische stofgehalte in de bodem, proberen we deze plek beter achter te laten dan hoe wij haar hebben gekregen.”

Diversiteit maakt sterkt

“Een grote biodiversiteit zorgt voor een sterk ecosysteem,” weet Gerard te vertellen. “Ik denk dat dit ook voor een bedrijfssysteem geldt. Wij richten ons daarom op een grote diversiteit aan activiteiten. Naast onze melkkoeien en schapen hebben we ook een vakantiehuis, geven we excursies en maken we zelf boerenijs en dagverse zuivel, zoals vla en yoghurt, die we verkopen in onze boerderijwinkel. Doordat ons bedrijf heel divers is, zijn we niet van één ding afhankelijk, zoals bijvoorbeeld de melkprijs. Ook de kring van mensen, die van ons bedrijf meegeniet, maakt ons sterk voor de gevaren van buitenaf. Als de gemeente bijvoorbeeld iets anders wil met deze plek, dan we hebben we heel veel mensen achter ons staan die deze boerderij willen behouden.”

Duurzaamheid
Mieke en Gerard werken zo duurzaam mogelijk. Met zonnepanelen wekken ze hun eigen energie op en de koeien en schapen eten zoveel mogelijk voer van eigen teelt. Ook letten ze op de voedselkilometers, bijvoorbeeld door meerdere koeien per keer aan De Groene Weg te leveren. Duurzaamheid betekent ook dat ze met hun bedrijf inspelen op de behoeftes van de maatschappij. Mieke: “Met kalfje-bij-de-koe en heel veel natuurbeheer houden wij rekening met de wensen van de consument en omliggende steden. Als Gerard er een beetje doorheen zit, zeg ik tegen hem: ga maar een halve dag in de winkel staan. In het contact met de klanten heb je weer door hoeveel waardering wij ontvangen. Dat maakt ons boerenwerk in het groene hart echt heel leuk.”