NL
en
Menu

Koen en Melissa Lipman

Boerenportret Lipman
Biologische varkenshouderij in Hellendoorn

Wie in de omgeving van Hellendoorn woont, is vast wel eens langs de de biologische varkenshouderij van Koen en Melissa gereden. Voor veel mensen is de boerderij naast de weg een reden om even van hun fiets af te stappen of hun wandeling kort te staken. De badende zeugen in de modderpoel zijn een mooi gezicht. “Groot gelijk”, zegt boer Koen. “Hier geniet toch iedereen van?”

Het was even schakelen toen Koen en Melissa in 2017 de keuze maakten voor biologisch. Niet alleen de manier van varkens houden veranderde, ze verhuisden ook van Heino naar Hellendoorn. “We twijfelden al lange tijd of de reguliere sector nog wel bij ons paste. We wilden graag meer voor de dieren doen. Toen kwam biologisch op ons pad. Onze oude boerderij in Heino leende zich daar niet voor, dus besloten we deze houderij in Hellendoorn te kopen.”

En zo boert de familie Lipman inmiddels al een aantal jaar biologisch. Het bevalt Koen en Melissa goed. “Ik vind het dierenwelzijn van mijn dieren belangrijk,” vertelt Koen. “Ze kunnen nu zelf bepalen of ze binnen in het stro liggen of buiten in de zon.” Het meest geniet Koen van de kraamstal. “Het is prachtig om een klein biggetje te zien opgroeien tot een mooi varken. En in de biologische sector hebben ze daar alle ruimte voor.”

Boerenportret Lipman
“In de zomer badderen de varkens in de modderpoel, ‘s winters spelen ze er met het ijs.”

Vanaf het begin van de overstap zijn Koen en Melissa aangesloten bij De Groene Weg. “Dankzij De Groene Weg weten we waar we aan toe zijn. We hebben afzetzekerheid en vaste prijsafspraken. Ze onderstrepen dierenwelzijn, wat ik ook heel belangrijk vind. En het is fijn dat we een groot netwerk van boeren hebben. Je staat er niet alleen voor, maar hebt eigenlijk heel veel collega’s. We kunnen altijd met elkaar overleggen… of bij elkaar langs om inspiratie op te doen bijvoorbeeld.”

De modderpoel aan de voorkant van de boerderij kenmerkt het bedrijf. Vanaf de stal kunnen de varkens een duik nemen om daarna lekker te wroeten in het weiland. “In de zomer is het een goede afkoeling, maar ook in de winter maken ze er gebruik van. Als er een laagje ijs op het water ligt, spelen de dieren er graag mee.” In de zomer van 2020 werd de poel van Koen en Melissa verkozen tot Mooiste Modderpoel van 2020, een verkiezing die jaarlijks door Wakker dier wordt gehouden. “Omdat we aan een doorgaande weg zitten, kennen veel mensen onze modderpoel. We krijgen dagelijks leuke reacties van mensen die er langs lopen of fietsen. Toen we de prijs wonnen, kregen we complimenten van mensen uit het hele land. Het is een hele eer om deze prijs te mogen ontvangen… en daar zijn we supertrots op natuurlijk!”