NL
en
Menu

Joost van Alphen

boerenportret Joost van Alphen
Biologische varkenshouderij in Heusden

Zeg je biologische reststromen, dan zeg je Joost van Alphen. Al sinds 2002 is de varkenshouderij van Joost 100% biologisch. Het verwerken van biologische, lokale reststromen is een essentieel onderdeel in zijn bedrijfsvoering. Het sluit de kringloop en is met de stijgende grondstofprijzen ook financieel interessant. Zijn kennis en ervaring zet Joost in voor de Groene Weg Denktank. 

Naast lid van de denktank is Joost van Alphen bovenal biologisch varkenshouder. Zijn boerderij met  vleesvarkens en zeugen staat in Heusden, op de grens van Gelderland en Noord-Brabant. “Varkens zijn alleseters en daarmee de perfecte afnemer van reststromen. 80% van het voer voor de dieren bestaat op ons bedrijf uit biologische restproducten. Hierbij moet je denken aan resten uit een sojafabriek, tarwezetmeel uit een pastafabriek en tarwegries van een molen”, vertelt hij enthousiast. Van Alphen is altijd op zoek naar nieuwe biologische restproducten, zodat hij zo min mogelijk hoeft te leunen op grondstoffen die van akkers buiten de eigen boerderij afkomen. Zelf telen ze ook 25 hectare gerst en triticale (een soort graan) dat allemaal ten goede komt aan de dieren. “We proberen zoveel mogelijk van wat we gebruiken ook weer terug te geven aan de natuur. Voor ons is dat duurzaam boeren. Als je de aarde niet uitput, kun je dit over 1000 jaar nog steeds doen.”

boerenportret Joost van Alphen bij varkens
“Duurzaam boeren is zoveel mogelijk teruggeven wat je gebruikt.”

Joost kiest het liefst zoveel mogelijk voor kleinere, lokale stromen. “Juist die kleine stromen zijn interessant voor biologische varkenshouders. Denk aan de reststromen van de kleine groenteverwerker of zelfkazende biologische melkveehouder. Die stromen zijn te klein voor volle vrachtwagens en gaan daarom vaak verloren. Maar ze zijn perfect voor de boer om de hoek.” Hij legt de vinger daarbij direct op de zere plek: “Ze moeten elkaar wel weten te vinden.”

Belangrijk is dat de gebruikte reststromen volledig biologisch zijn. Of een reststroom volledig biologisch is, moet worden aangetoond met certificaten. Juist het dichten van de kringloop, ervoor zorgen dat alles biologisch is en blijft, is wat biologisch boeren zo interessant maakt voor Joost van Alphen en zijn vrouw Jacqueline. “Je gaat op een bewuste manier met je dieren om en wordt beloond voor je vakmanschap. De bio-gedachte uit zich in alles. In de hokinrichting, voer, en in hoe je met je dieren omgaat en in hoe je omgaat met je omgeving.”

Joost vindt het belangrijk om de bio-gedachte niet alleen na te jagen, maar ook uit te dragen. “We willen graag laten zien wat er op een biologisch bedrijf gebeurt.” Bij  de boerderij staat een huisje, helemaal ingericht als infopunt. “Via informatieposters, een film en folders kunnen bezoekers zien hoe wij onze varkens duurzaam grootbrengen. We vinden het belangrijk om consumenten goed te informeren over wat een biologisch bedrijf anders maakt.” Het infopunt is elke dag geopend van 09.00 tot 20.00 uur.