John Reimert
Biologische producten zijn alleen biologisch als de biologische kwaliteit van alle stappen in de keten – van boer tot bord – aantoonbaar is. Ook het voer dat varkens krijgen is biologisch. Varkenshouder John Reimert kiest daarbij niet alleen voor krachtvoer (brokjes), maar geeft ook vers gras. “De varkens vinden het echt heerlijk.”
“Er gelden strenge voorwaarden voor het voer dat biologische varkens krijgen”, legt John Reimert uit. Samen met zijn zoon Taco heeft hij zich er de afgelopen jaren uitgebreid in verdiept. John had eerst zijn bedenkingen om om te schakelen naar biologisch. “Biologisch had echt nog een geitenwollensokkenimago. Was het financieel wel realistisch en waren onze stallen wel om te bouwen? Taco was enthousiaster: “Ik werkte indertijd bij een oom die al biologisch varkenshouder was. Overdag zag ik de zeugen en biggen volop in het stro liggen, ’s avonds bij ons thuis lagen de biggen op de kale beton. Alleen die beleving al, gaf voor mij de doorslag.”
De varkens worden op de boerderij van John en Taco geboren en grootgebracht. Samen houden ze zo’n 100 zeugen. “Alle zeugen kunnen bij ons de wei in, legt Taco uit. “De varkens worden hier rustig van. Omdat de ruimte rondom de boerderij van John en Taco beperkt is, huren ze biologische landbouwgrond bij. Van dat land krijgen de varkens ’s zomers vers gemaaid gras bijgevoerd en krijgen ’s winters graskuil uit de vierkante balen. “De zeugen vinden het fantastisch, je ziet gewoon dat ze het lekker vinden.” John en ook Taco genieten zelf ook van dit stukje werk. Aan de ene kant omdat het zelf ook lekker buiten de stal brengt. “Zeker bij het gras halen in de zomer, dan genieten we enorm van de omgeving.” Daarbij biedt het allerlei voordelen. Het in eigen beheer voor gras voor de varkens zorgen is een stuk goedkoper en het komt van dichterbij. “Minder voedselkilometers dus. Biologisch én lokaal. Voor ons echt ideaal!”
Vader en zoon nemen het voeren van de dieren serieus en zoeken naar mogelijkheden om het dierenwelzijn voorop te zetten, zonder financieel teveel concessies te hoeven doen. Maar John vindt zichzelf zeker geen financieel ondernemer: “Van belang is dat we onze dieren op een simpele manier, de goede hoeveelheid en kwaliteit voeren.” Dat kan in de ogen van de consument misschien ver gaan, maar het maakt het werk voor Taco en John juist interessant. “Voer je bijvoorbeeld teveel gras, dat veel eiwitten bevat, dan merken de zeugen die moeten bevallen dat aan hun uiers, waardoor ze minder biest geven voor de biggetjes. Het voeren van dieren komt dus heel precies en vergt het nodige denkwerk.”
In 2022 ging de kogel door de kerk. Taco koos voor de bedrijfsopvolging op het bedrijf van zijn ouders. “Mocht ook wel een keer, ik ben ondertussen 31 jaar”, zegt hij. “Het werd tijd voor duidelijkheid.” Vader John is 61. “Dat is toch een moment dat je gaat nadenken over de noodzaak tot investeringen. Zonder opvolging houd je de zaak netjes en bij de tijd, maar aan echte vernieuwingen beging je dan toch niet meer. Dat mijn zoon het stokje overneemt, vind ik voor mezelf fijn en voor onze familie, en zeker ook voor de biologische sector, die er nu weer een jonge, ambitieuze boer voor de toekomst bij heeft.”