NL
en
Menu

Herman van de Munt

Boerenportret Van de Munt
Biologische varkenshouderij in Lunteren

Op het erf van Herman van de Munt en zijn broer Elbert vind je zowel biologische varkens als biologische kippen. Elbert ontfermt zich over de kippen en Herman richt zich op de varkens. “Varkens zijn bijzonder leuke en grappige dieren. Helemaal mijn ding!”

Samen groeiden de twee broers op op de biologische pluimveehouderij van hun ouders in Ede. “Het ‘boerenbloed’ stroomde door onze aderen”, vertelt Herman. “Daarom gingen we op zoek naar een locatie om daar samen verder te boeren. Elbert had van jongs af aan al meer met kippen. Zelf leek het me erg leuk om varkens te houden.” In Lunteren vonden ze een oude boerderij. Dat leek de broers wel wat! “Maar het was écht heel erg oud. We bouwden daarom alles opnieuw vanaf de grond op. In 2014 stonden de eerste varkensstallen en in 2016 volgden de kippenstallen.”

Keuze voor biologisch
Waarom Herman en Elbert kozen voor biologisch? “Dat waren we natuurlijk vanuit huis al gewend. Zelf heb ik nog een paar jaar bij een reguliere varkenshouderij gewerkt, maar daar werd me al snel duidelijk dat biologisch meer wat voor mij was.” Het spreekt Herman aan dat de dieren meer ruimte, daglicht en afleiding hebben. “Daarnaast houd ik niet zo van ‘telkens meer’. Dat is in de biologische sector gelukkig ook niet aan de orde. Je houdt een bepaald aantal dieren en hoeft niet telkens te groeien om hetzelfde te blijven verdienen. De prijs in deze sector is stabiel en dat brengt voor ons als boeren een stukje rust met zich mee.”

Boerenportret Van de Munt
“Als de varkens na een paar maanden een gezond nestje biggen werpen, is dat waar je het als boer voor doet.”

“Elbert is een aantal jaren loodgieter geweest. Dat zorgt ervoor dat hij zich – naast het houden van de biologische kippen – richt op het repareren en opknappen van dingen op de boerderij. Zelf ben ik wat minder handig en houd ik meer van het verzorgen van de dieren. Ik vind het prachtig om lekker met de varkens in de weer te zijn tijdens het uitmesten van de stallen en voeren van de dieren. Daarnaast heb ik het idee dat ik deze werkzaamheden gewoon goed in de vingers heb. Ik merk het wanneer een varken zich niet helemaal goed voelt. Dat heb je of dat heb je niet.”

Zeugen en biggetjes
Als Herman moet kiezen, vindt hij de geboortes van de biggetjes het mooist. “Maandenlang ben je met de zeugen in de weer. Hoe voelen ze zich, kunnen we nog wat verbeteren, hoe staat het met hun gezondheid? Als ze dan na een paar maanden een gezond nestje biggen werpen, is dat waar je het als boer voor doet. Ten minste… waar ik het als boer voor doe.”

Een mooie toekomst
“Ik ben nu 37, dus ik heb nog wel wat jaren te gaan. Gelukkig hebben mijn broer en ik allebei veel plezier in ons werk. En we hebben een mooie samenwerking!” De twee broers hebben dan ook zin om de komende jaren door te boeren met hun biologische varkens en kippen. “Natuurlijk hebben we altijd plannen en doelen voor de toekomst. We hebben niet de behoefte om te groeien in aantallen, maar we zouden bijvoorbeeld de kippenstal iets willen vergroten.” Herman en Elbert zien de toekomst positief in… en hebben er zin in!