NL
en
Menu

Gert van den Brink

biologisch varken
Biologische varkenshouderij in Harskamp

Gert van den Brink is sinds 2016 biologische varkensboer. Hij geniet er met volle teugen van en zou het liefst fulltime boer willen worden. Samen met zijn vrouw heeft hij acht kinderen: “Ik zou het super vinden als mijn zoon het bedrijf uiteindelijk overneemt.”

In 2015 begon het balletje te rollen. Destijds hield Gert 100 varkens en 800 geitenbokjes. Het was veel werk. “En dat vind ik niet erg, maar dan moet het wel goed gaan. De verdiensten daalden en daarom besloten we dat we zo niet door wilden.” Gert begon informatie te verzamelen over biovarkens. “Ik dacht meteen: dat past bij mij. Het deed me denken aan de vroegere boerderij van mijn vader. Varkens lopen gewoon los op stro in plaats van op beton in kleine hokjes.” Na overleg met zijn vrouw besloten ze ervoor te gaan.

De Groene Weg
“Na de veranderingen aan de stallen mochten we biologisch gaan boeren. En het leveren aan De Groene Weg volgde ook snel!” In De Groene Weg heeft de Gelderse boer een betrouwbare partner gevonden. “Het levert afzetzekerheid op. En dat zorgt voor meer rust. De Groene Weg heeft het goed voor elkaar… en daardoor ikzelf ook!”

Boerenportret Gert van den Brink
"Ik zou nooit meer terug willen"

“Nu mijn bedrijf 100% biologisch is, zou ik nooit meer terug willen. De dieren hebben heel veel ruimte en dat vind ik mooi.” De boerderij van Gert ligt aan een openbare weg, waardoor er ‘s zomers veel mensen langs de wei fietsen en wandelen. “Het is mooi dat mensen kunnen zien dat de varkens het goed hebben. Ze trekken veel bekijks! Boven één van de uitlopen hangt een vernevelingsinstallatie. Dat is tijdens warme dagen heerlijk verfrissend voor de varkens. En ook dat vinden de mensen super om te zien!”

Toekomstplannen
Ook al is boer Gert tevreden over hoe het nu gaat, hij speelt nog wel met één gedachte. “Naast de boerderij heb ik nog een andere baan. Als ik écht zou moeten kiezen tussen mijn leven van nu en het leven als fulltime boer, kies ik het laatste. Toch vraagt dat nogal wat aanpassingsvermogen en investeringen. Daarom zou ik het super vinden als mijn zoon het over enige tijd overneemt en er dan een gesloten bedrijf van maakt. Want… de jeugd heeft de toekomst!”