NL
en
Menu

Gerrit en Remco Boeijink

Boerenportret Remco en Gerrit Boeijink
Biologische varkenshouderij in Ruurlo

Vele jaren werkte Remco Boeijink op andere boerderijen, maar sinds 4 jaar is hij de hele week thuis tussen de varkens en gebruikt hij zijn kennis en ervaring op De Bosmanhoeve in Ruurlo. Daar geniet hij – samen met zijn ouders – van het dagelijkse werk op de boerderij. “De dieren zitten goed in hun vel. Daar doen we het voor!”

Na de middelbare landbouwschool werkt Remco een kleine 10 jaar bij andere boeren. “Mijn ouders en ik vonden dat een goed idee, omdat je bij een ander altijd meer leert dan ‘gewoon’ thuis.” Sinds een jaar of vier gebruikt Remco zijn opgedane kennis op De Bosmanhoeve. Remco’s vader Gerrit besloot in 2000 om de boerderij over te schakelen naar biologisch. Nu houden ze 100 zeugen en 750 vleesvarkens. “Pa en ik kwamen er al snel achter dat we dit veel mooier vonden dan regulier boeren. Je krijgt te maken met een stabiele prijs én een fijne samenwerking met De Groene Weg. Je weet wat je aan ze hebt als partner en waar je gezamenlijk aan toe bent.”

Boerenportret Remco en Gerrit Boeijink
‘De dieren zitten goed in hun vel. Daar doen we het voor!’

Daarnaast merkt Remco dat de manier van werken anders is dan voorheen. “Vroeger waren we veel binnen in de stal en dat is nu heel anders. We zijn sowieso meer buiten en als we in de stal aan het werk zijn, zie je nog steeds veel van buiten. Dat komt door de ramen en uitlopen in de stallen.” Dat geeft volgens Remco een vrij gevoel. Ook het leven van de varkens ziet er heel anders uit. “Ze kunnen altijd naar buiten en hebben heel veel vrijheid. De dieren genieten van de modderpoel en alle ruimte in de wei.” Hoewel de varkens het hele jaar door naar buiten kunnen grenzend aan de stal, gaan ze rond april weer echt de wei in. Daar hebben ze zo’n 1,5 hectare tot hun beschikking.”

Remco geniet het meest van het werk in de kraamstallen. “Soms kom je binnen en dan zijn alle biggetjes aan het drinken. Het is namelijk zo dat als één zeug gaat liggen en begint met melk geven, meer zeugen dat gaan doen. Het werkt aanstekelijk! Dat zorgt voor een vredig geheel, een prachtig gezicht en een mooi geluid. Want je hoort de biggetjes drinken en de zeugen zachtjes knorren. Dan merk je dat de dieren tevreden zijn en daar doe je het als boer natuurlijk voor.”

“Pa is nog maar 62 en blijft nog wel een poos meehelpen op de boerderij. De komende jaren willen we onze boerderij nog wat meer verfraaien. Zo hebben we nestkasten opgehangen en mooie buxus-heggen gesnoeid.” Remco heeft geen behoefte om verder uit te breiden. “Groter worden is zeker niet iets wat op mijn lijstje staat. Wanneer pa stopt, wil ik het graag zelf kunnen doen. Daarom is onze boerderij qua formaat prima zo. Ik ben dik tevreden.”