NL
en
Menu

Gerlof Koopmans

Boerenportret Gerlof Koopmans
Biologische schapen- en melkveehouderij in Britswert

Al in 1981 koos de vader van Gerlof Koopmans voor biologisch. Een bijzondere beslissing in een tijd waar er nog maar weinig biologische boerderijen waren. De familie is nog steeds blij met deze beslissing: “Wij kunnen ons niks anders meer voorstellen!”

“Mijn vader runde de boerderij nog toen we omschakelden naar biologisch”, vertelt Gerlof. “In die tijd werd je voor gek verklaard. Er was toen veel minder vraag naar biologisch dan nu. Maar mijn vader gebruikte al geen chemische bestrijdingsmiddelen en we hadden genoeg grond om de dieren lekker te laten grazen. Eigenlijk waren we dus al zo goed als biologisch.” Toen Gerlof de boerderij overnam, zette hij de werkwijze van zijn vader voort.

Less is more
Relatief houdt de Friese boer maar weinig dieren. “De meesten zeggen: daar kun je niet van bestaan. Maar je ziet het… dat kan wel!” Juist door het kleine aantal heeft Gerlof alle tijd voor zijn dieren. “Als een lam te weinig melk krijgt, kunnen wij hem zelf bijvoeden. Dat geeft een goed gevoel. Als we veel meer dieren zouden hebben, is dat niet haalbaar.”

Biologisch schaap
Ik zie het werk niet als belasting, maar als hobby

Gerlof geniet ontzettend van het leven als biologische boer. “Ik zou mezelf zelfs omschrijven als een hobbyboer. Ik zie het werk niet als een belasting, maar echt als een hobby. Het werken met de dieren is heel relaxed. En als boer kun je zelf kiezen wanneer je werkt.” De boer doet het werk echter niet helemaal alleen. Zijn zoon Pieter is mede-eigenaar. “Maar in het weekend is Pieter vrij, want hij is nog jong en moet ook kunnen genieten van andere dingen.”

Bezoek van de oprichters
De schapen van Gerlof gaan uiteindelijk naar De Groene Weg. “Toen we omschakelden naar biologisch, kwam De Groene Weg snel op ons pad. Toentertijd waren er weinig andere biologische partijen. Ik weet nog goed dat oprichters Henk en Peter voor het eerst hier langs kwamen om 6 lammeren te halen. En vandaag de dag bevalt de samenwerking met De Groene Weg nog steeds heel goed. We kunnen van elkaar op aan en er wordt echt naar elkaar geluisterd.”

Kringloop
Naast de schapen houden de boeren ook biologische melkkoeien. “Die combinatie is goed voor het evenwicht op de boerderij. De schapen eten weer andere kruiden en planten en zorgen voor dichtere graszoden. Zo kunnen we met onze eigen dieren de cirkel voor een heel eind rond maken. Op onze boerderij zorgen we daarmee voor een mooie kringloop… en daar ben ik heel trots op!”