Familie Oude Egbrink
Dierenwelzijn vormt de hoofdmoot op de biologische varkenshouderij van Ans en Jos in De Lutte. De varkens hebben veel ruimte, krijgen alle aandacht en gaan als ze zich niet zo goed voelen zelfs naar een speciale ziekenboeg. “Als het dier zich goed voelt, gaat het ook goed met ons. Daarom zijn we erg betrokken bij onze dieren.”
Ans en Jos boerden al heel wat jaren met hun varkens en koeien toen ze voor de keuze kwamen te staan om uit te breiden. “Het zou betekenen dat we meer dan duizend varkens zouden houden. Dat past niet bij ons. Wij willen geen grote aantallen, maar juist de tijd hebben voor onze dieren.” Toen kaartte een bekende de biologische sector aan. “We waren vrij snel om. Meer ruimte voor de dieren en altijd vrije uitloop naar buiten: de gehele leefsituatie van het dier ging erop vooruit.”
Het stel kwam in contact met De Groene Weg en belandde op de wachtlijst. “Er was toen nog niet genoeg ruimte op de markt, maar we besloten om – in alle enthousiasme – wel alvast te beginnen met de voorbereidingen. Je moet de hele boerderij verbouwen, zodat het varken altijd naar buiten kan. Onze schuur werd volledig gestript en vanuit daar konden we opnieuw beginnen. Het resultaat: ruimere hokken en meer daglicht!” Mede dankzij deze snelle verbouwing kon de boerderij al snel omschakelen. “Inmiddels zijn we een aantal jaren verder. En we hebben er geen moment spijt van gehad!”
“Biologisch betekent meer handarbeid. Maar je krijgt er veel voor terug. We zijn veel meer met de dieren bezig en voelen ons heel betrokken.” Die betrokkenheid kenmerkt het Twentse stel. “Wat ons vak leuk maakt? Dat je ziet dat de dieren zich goed voelen. Daar doen we het voor. Dierenwelzijn staat bij ons hoog in het vaandel. We zorgen goed voor onze dieren. Ze krijgen biologisch voer en kunnen altijd genieten van een bedje van stro. In de stal zorg ik vaak voor speciaal speelgoed, zoals een lege jerrycan met steentjes. Ook heb ik wel eens een skippybal in de stal gehangen. Daar hebben ze zich ook uren mee vermaakt!”
En voelen de dieren zich niet goed? Dan mogen ze naar de speciale ziekenboeg. “Het gebeurt niet vaak dat de varkens zich niet goed voelen, maar soms zit er een tussen. Die krijgt dan wat extra aandacht. En een eigen hok met stro, brokken en een drink-nippel.” Maar dat is niet het enige. Ans heeft een bijzonder oppepmiddel voor lusteloze dieren. “Biologische cola! Zodra ze daar een beetje van proeven, krijgen ze vaak een energieboost. En als ik zie dat het dier daarna weer uit zichzelf gaat drinken, weet ik dat het goed zit.”
Ook de dierenarts is onder de indruk van Ans’ unieke manier van verzorgen. “Ik word ook wel eens dokter Ans genoemd”, lacht ze. “Je hebt lang niet altijd medicijnen nodig om een ziek varken zich beter te laten voelen. Dat doen wij alleen als het écht niet anders gaat.” Ans en Jos kunnen zich dan ook helemaal vinden in de biologische sector. “Wij genieten nu nog meer van onze dieren!”