Families Bloo en Eikelboom
Celine Bloo-Eikelboom en haar ouders werken dagelijks samen op hun biologische boerderij in Lemelerveld. Ze hebben 1300 vleesvarkens en 30 schapen. Kwaliteit en gezondheid is erg belangrijk voor de familie: “We willen bovenaan staan en zijn nooit tevreden met minder”. Het ambitieuze gezin heeft zelfs een strepensysteem: bij iedere uitzonderlijk goede levering wordt er een streepje opgeschreven en bij 7 streepjes gaat het hele gezin uit eten.
In 1988 hebben Bennie en Anja Eikelboom het (conventionele) boerenbedrijf van Bennies moeder overgenomen, toen nog met koeien en varkens. Later hebben ze de keuze gemaakt om de koeientak te laten gaan en zich volledig te concentreren op varkens. In 2010 kwam de vraag of Bennie zich wilde aansluiten bij De Groene Weg. Een interessante vraag die alles heeft veranderd voor de familie Eikelboom. Celine licht toe: “Ik wilde de boerderij eigenlijk niet overnemen van mijn ouders, want een baan naast de boerderij zoals mijn vader deed, leek me niks. Maar toen de vraag kwam om over te stappen naar biologisch was ik direct om. Biologisch heeft toch een ander toekomstbeeld.”
Contact met de dieren en vrijheid
Voor Bennie en Anja betekende dit dat er een opvolger is en daar zijn ze erg blij mee. In 2016 is Celine in de maatschap gekomen. Eerst in loondienst en inmiddels is ze voor de helft eigenaar van de boerderij. Celine: “Wat ik het leukst vindt aan het runnen van een boerderij is het contact met de dieren en de vrijheid. We werken veel buiten en het is geen 9 tot 5 baan. Er is nooit een dag hetzelfde.” Bennie ziet duidelijk verschil ten opzichte van conventioneel boeren: “Er is veel meer contact met de dieren, je loopt nu echt tussen de varkens in het hok in plaats van alleen in de gang van de stal. Hier zit je er middenin. Het is een mooi beeld, die blije varkens in het stro. Je bent zelf ook een stuk meer buiten.”
Dierenwelzijn vindt de familie Eikelboom erg belangrijk. De dieren krijgen elke dag schone hokken en schoon drinkwater. “Als je goed voor het dier bent, is het dier ook goed voor jou. Als een dier goed in z’n vel zit, dan groeit het ook goed. Omdat je iedere dag tussen de varkens werkt, kun je ze ook goed observeren. Je ziet het direct als een varken zich niet goed voelt. Het ligt aan de situatie, maar meestal gaat het dier dan in een apart hok zodat hij in alle rust en ruimte kan herstellen.” Soms wordt er een homeopathisch medicijn ingezet. Celine heeft namelijk een cursus homeopathie gevolgd: “Een ingewikkeld project, maar met veel verrassende resultaten. Je verwacht het niet, maar het werkt echt!”
Knauwen op wilgentakken in plaats van elkaars staart
Ook duurzaamheid en biodiversiteit staan hoog in het vaandel. De familie werkt met akkerranden, zoals kruidenranden en er staan veel bomen. De bomen zijn niet alleen goed als schaduwplekken voor de dieren, maar ook voor de uilen, valken en andere vogels door de speciale kasten die erin hangen. Wilgentakken worden ingezet als natuurlijk afleidingsmateriaal voor de varkens: “Soms zijn er periodes waarbij de varkens meer gaan staartbijten. Het knauwen op wilgentakken is dan een welkome afleiding.”
Schapen
De schapen zijn later in het bedrijf gekomen door een “uit de hand gelopen hobby”; inmiddels lopen er ongeveer 30 schapen. In januari komen meestal de eerste lammetjes. Een halfjaar tot een jaar na de geboorte gaan de lammeren naar De Groene Weg. De schapen mogen het hele jaar in de wei, maar in de lammerperiode zitten ze meestal binnen in verband met de kwetsbaarheid van de lammetjes. In het voorjaar, wanneer het weer wat mooier is, gaan ze weer naar buiten.
Warme keten
Over de samenwerking met De Groene Weg is de familie erg positief. “We zijn erg tevreden over de samenwerking. Er wordt ons veel werk uit handen genomen, zoals het leveren van biggen. Het contact is heel makkelijk. De lijntjes zijn kort en ze denken goed met ons mee. Heel erg fijn. Samen zorgen we een goede kwaliteit varkens. Ook hoeven we ons geen zorgen te maken over de afzet; door ons contract weten we precies waar we aan toe zijn. De Groene Weg zorgt voor meer zekerheid en dat geeft ons meer rust. Het is een warme keten. We zouden andere boeren zeker aanraden om de samenwerking met De Groene Weg aan te gaan.”