NL
en
Menu

Ab Pennings

biologisch varken
Biologische varkenshouderij in Aalten

Aan de Duitse grens, in het Gelderse Aalten vind je de boerderij van biologische varkenshouder Ab Pennings. Daar woont hij met zijn vrouw en hun 6 kinderen. “Het feit dat we biologisch zijn komt het natuurlijke gedrag van het varken ten goede.”

25 jaar lang boerde Ab samen met zijn broer. “Onze ouders hadden een melkveehouderij, dus was het logisch dat wij die zouden overnemen. Daarnaast hielp ik als kleine jongen vaak bij een vrijgezelle boer hier in de buurt. Na zijn overlijden kreeg ik de eerste koop.” Vele jaren lang boerden de twee broers met z’n tweeën, maar in 2020 kwam daar verandering in. “We trokken de twee boerderijen uit elkaar. Mijn broer zette – samen met zijn dochter – de andere boerderij voort en ik ging alleen verder op de boerderij die ik had gekocht. Met die boerderij schakelde ik om naar biologisch.”

Biologische varkenshouderij
“In 2018 traden we toe tot de keten van De Groene Weg. Een keuze die tot op de dag van vandaag nog steeds goed bevalt. Allereerst omdat de dieren een veel natuurlijker leven leiden. Ze hebben veel meer ruimte, daardoor kunnen ze zelf plekjes zoeken om lekker te gaan liggen en ook om hun behoefte te doen.” Ab houdt zijn varkens goed in de gaten. “Het is heel interessant om te zien hoe zo’n varken leeft. Ze delen hun hok namelijk zelf in. Zo maken ze een wroetgedeelte, eetgedeelte en een mestgedeelte. De ene bezigheid doen ze niet op de andere gedeeltes. Varkens zijn dus eigenlijk heel nette dieren!”

ab pennings boerenportret
“Ik doe alles zodat het varken zich zo goed mogelijk voelt.”

Ondanks zijn baan buiten de deur, is Ab ontzettend veel bij de varkens te vinden. “Je moet ze gewoon goed in de gaten houden. Gelukkig leer je in de loop van de tijd bepaalde dingen te herkennen. Soms krijgen de varkens wat dunnere mest. Dan weet je dat er wat met het voer moet gebeuren.” Ab voegt dan bijvoorbeeld speltdoppen of luzerne hooi toe aan het dieet van de varkens. “Speltdoppen zijn wat zuurder en zorgen ervoor dat de voereiwitten goed verteren. Ook luzerne draagt bij aan een betere darmwerking. Zo probeer ik van alles uit zodat het varken zich zo goed mogelijk voelt.”

Samenwerken
Een ander ding dat Ab aanspreekt aan de biologische keten, is de onderlinge sfeer tussen alle schakels. “Het begint bij Jan Leeijen, die iedere boer ‘screent’ voordat hij toetreedt tot de keten. Een heel betrokken man die ontzettend met je meedenkt tijdens de omschakeling.” Maar ook de relatie met de andere boerendierenartsen en voerleveranciers vindt Ab heel belangrijk. “Er worden tips en tops uitgewisseld en er hangt een prettige sfeer. Men vangt elkaar niet de vliegen af, maar wil juist het beste voor elkaar. Zo kon ik tijdens het eerste jaar niet alle mest kwijt. ‘Bel die eens op’, kreeg ik toen te horen. Iedereen denkt heel goed met elkaar mee!”

Tevreden
“Ik blijf altijd bezig om de zaken op de boerderij te perfectioneren. Het voer uitzoeken, duurzaam bezig zijn en zorgen dat de varkens zich goed voelen. Mijn vrouw helpt ook mee, zij doet de financiën. Zo dragen we samen zorg over onze boerderij.” Daarnaast helpen de kinderen zo af en toe ook mee. “We hebben het goed voor elkaar. En willen we een keer op vakantie, dan komt de bedrijfshulp een weekje bij ons. Zo blijft het leuk!”