NL
en
Menu

Alles voor een malse barbecue

Zomerse temperaturen, tijd voor barbecue! Ook bij De Groene Weg zijn we gek van buiten vlees grillen. Of je nu gaat voor een basic BBQ met een burger en wat spiesjes of een complete aangeklede BBQ met groot vlees; de mogelijkheden zijn eindeloos. Bij De Groene Weg hebben we alles voor de perfecte barbecue!

BBQ-tips

direct of indirect grillen

Direct of indirect grillen

Direct grillen dat kennen we allemaal. Je verwarmt de briketten of het houtskool in de barbecue en legt het vlees op een rooster boven de smeulende kolen. Dat is wat we noemen direct grillen. Maar indirect grillen zal niet iedereen kennen of wel eens gedaan hebben. Deze techniek is voornamelijk geschikt voor keramische barbecues (of in ieder geval BBQ’s met een deksel). Hierbij leg je de briketten of het houtskool op één plek in de BBQ, zodat je het vlees daar op het rooster kan leggen waar geen directe warmtebron onder zit. Hierdoor schroeit het vlees niet, maar verwarmt het langzaam door warme luchtcirculatie.

De juiste kerntemperaturen

Elk stuk vlees vraagt om een eigen bereiding. De juiste temperatuur is daarin heel belangrijk. Maar hoe weet je wanneer je welke temperatuur gebruikt? Dat lees je hieronder!

Mate van doorbakkenheid Kerntemperatuur voor rund- & lamsvlees Kerntemperatuur voor varkensvlees, kip en kalkoen
Rare (rauw) 50 tot 55 graden N.v.t.
Medium rare 60 tot 65 graden N.v.t.
Medium 65 tot 70 graden 70 tot 75 graden (varken)
Medium well 70 tot 80 graden 75 tot 80 graden
Well done (doorbakken) 80 tot 90 graden 90 tot 95 graden
Met rub meer smaak

Het begint al bij de voorbereiding. Lekkere kruiden zorgen voor extra smaak aan je vlees. Een dry rub is een mengsel van gedroogde kruiden, specerijen, zout en suiker.

Verdeel het kruidenmengsel over het vlees en leg het daarna pas op de grill. Zo geef je de rub de tijd om in het vlees te trekken. Hoe lang je de rub laat intrekken hangt af van het soort vlees en de grootte. Laat dunne stukken vlees of vis niet te lang in de rub liggen. Onze slagers adviseren je hier graag over.

Heb je wat meer tijd in de voorbereiding? Ga dan voor een marinade! Vooral bij kip en varkensvlees kies je vaak eerder voor een marinade, omdat deze vleessoorten minder smaak van zichzelf hebben dan lams- of rundvlees. Laat de marinade liefst een nacht intrekken.

Grillen met groenten

Bij De Groene Weg genieten we graag van een verantwoord stukje vlees. Maar wel met mate. Daarom kiezen we tijdens het barbecueën niet alleen voor vlees, maar ook voor biologische (seizoens)groenten. Juist op de barbecue kun je hier alle kanten mee op. Wat dacht je van gepofte (zoete) aardappel, gegrilde maïskolven of gevulde paprika’s? Stuk voor stuk heerlijke grillgerechten!

Weekend roast

Heb je de tijd en wil je aan de slag met groot vlees? Dat is een stuk makkelijker dan vaak gedacht. Groot vlees bereid je het beste op een BBQ met deksel. Haal het vlees ruim voordat je het wil gaan grillen uit de koeling, zodat het vlees op temperatuur kan komen. Zorg dat de houtskool niet meer dan zachtjes smeult en leg het vlees op het rooster. Zorg ervoor dat het vlees niet té dicht op de hitte ligt. Met de deksel op de barbecue wordt het vlees rustig en gelijkmatig bruin en naar wens gaar of rosé. Draai het vlees wel regelmatig om.