Jan Leeijen & Henk Oudenampsen: de vraagbaken voor alles wat met biologisch te maken heeft

Alle schakels in het biologische proces, van boer tot bord, worden nauwkeuring in de gaten gehouden door 'ketenregisseurs'  Jan Leeijen en Henk Oudenampsen. De unieke positie van een ketenregisseur zorgt ervoor dat de slagers van De Groene Weg precies weten waar het vlees vandaan komt én dat ze garant kunnen staan voor een lekker, natuurlijk en biologisch stuk vlees. We spraken met ketenregisseurs Jan en Henk. Naast hun functie als ketenregisseurs fungeren Jan en Henk ook als vraagbaak voor alles wat met biologisch te maken heeft. Op dagelijkse basis begeleiden ze aangesloten boerenbedrijven en slagers met dagelijkse werkzaamheden en vraagstukken. 

IMG8316
Jan-Leeijen-en-Henk-Oudenampsen-01
284

Wat houdt het werk precies in?

We zijn voornamelijk bezig met de begeleiding van dagelijkse werkzaamheden van biologische boeren en we adviseren en begeleiden boerenbedrijven die willen uitbreiden. Ook begeleiden we nieuwe biologische boeren die zich willen aansluiten bij het concept van De Groene Weg. Daarnaast fungeren we ook nog als een soort vraagbaak over alles wat met biologisch vlees te maken heeft. Als ketenregisseurs overleggen we veelal met ‘erfbetreders’ zoals voerleveranciers, dierenartsen en transporteurs. We koppelen informatie van erfbetreders terug naar de boerenbedrijven en we koppelen bijvoorbeeld de stand van zaken over de slacht terug.

Ook hebben we een adviserende rol in voervoorkeuren en het gewicht van een dier. Dit doen we met behulp van een online tool, waarmee we heel eenvoudig zicht kunnen houden op de hele keten van De Groene Weg. Zo kunnen we de dieren op de juiste manier leveren bij de slagerijen.

Wat doet een ketenregisseur precies?

Als ketenregisseur communiceren we dus voornamelijk met erfbetreders, onze boeren en onze  slagers. Want er gaat ook wel eens iets mis in het proces. Het wil bijvoorbeeld wel eens voorkomen dat er in bepaalde periodes in het seizoen problemen zijn met de aanvoer van biologisch stro of de afzet van mest. Als ketenregisseur bemiddelen wij en brengen vervolgens betrokken partijen bij elkaar om tot een oplossing te komen. Ook wanneer er problemen zijn met de gezondheid van de dieren gaan wij in gesprek met een dierenarts om dit te verhelpen. We proberen er dan voor te zorgen dat zoiets niet meer voor kan komen.

Maar ook zorgen wij voor een juiste verdeling van dieren onder verschillende boerderijen. Een heel jaar lang lammetjes leveren aan slagerijen kan wel eens lastig zijn, wij brengen dan boerderijen met een tekort aan lammetjes in contact met een boerderij die er te veel heeft. Zo voorkomen we ‘overbevolking’ in de wei en in de stallen.

Henk-Oudenampsen-03
Jan-Leeijen-01

"Van boer tot bord", wat betekent deze slogan voor de klanten van De Groene Weg slagers?

De Groene Weg heeft de regie van de hele keten in eigen hand, dus van boer tot bord oftewel van zaadje tot karbonaadje. We zijn betrokken bij iedere schakel in het proces en dat is ook onze kracht.

Voor klanten betekent dit dat ze bij slagers van De Groene Weg écht een stuk biologisch vlees kopen. Om zo transparant mogelijk te blijven organiseren we open dagen voor consumenten zodat zij een kijkje kunnen nemen op een biologische boerderij. Maar het is ook mogelijk om op afspraak met een groep bij een van onze boerderij op bezoek te komen. De boeren laten graag met trots hun boerenbedrijf zien en zullen met passie praten over hun vak.

Is het moeilijk voor boerenbedrijven om biologisch te worden?

Het is niet moeilijk, mits je de juiste ambitie en passie hebt. En daarnaast is geduld erg belangrijk. De boer moet diergericht zijn, en dus in eerste instantie denken aan het dier in plaats van de opbrengst. Als een boerenbedrijf biologisch wil worden is dat natuurlijk erg mooi en dat moedigen we alleen maar aan. Maar de boer moet dan wel bereid zijn om hierin te investeren.

Wat ons altijd opvalt, is dat vaak het gehele gezin toegewijd is aan het boerenbedrijf. De boeren en hun gezin zijn stuk voor stuk enorm betrokken bij het welzijn van de dieren maar ook bij de gehele keten van De Groene Weg. Veel boerderijen vinden lastig een opvolger, maar bij De Groene Weg hebben we daar geen last van. Een boerenbedrijf overnemen is niet niks. Er komt naast tijd ook veel financiering en vergunningen bij kijken. Maar eigenlijk is er altijd wel een opvolger of opvolgster te vinden. Dit komt mede door het positieve imago van biologisch. De boeren en hun gezin zijn stuk voor stuk enorm betrokken bij het welzijn van de dieren maar ook bij de gehele keten van De Groene Weg

Alle De Groene Weg boeren hebben een EKO-keurmerk, wat is dit en wat houdt het precies in?

Het EKO-keurmerk geeft aan dat het product afkomstig is van de biologische landbouw. De normen van de biologische landbouw zijn niet alleen gebaseerd op behoud van milieu, natuur en landschap maar ook op het welzijn van dieren. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt. En boeren gebruiken geen genetisch modificeerde zaden. Veehouders werken op een diervriendelijke wijze met hun dieren. Daarnaast moeten boeren met een EKO-keurmerk minimaal 2 verbeterdoelen in verschillende thema’s formuleren én realiseren. De thema’s mogen ze zelf kiezen: kringloop, bodem, biodiversiteit, uitgansmateriaal, puur en schoon, dierenwelzijn, energie en klimaat, sociaal en eerlijk.

Bij de aanvraag van het EKO-keurmerk wordt er kritisch naar het boerenbedrijf gekeken. Het hebben van het EKO-keurmerk is dus niet niks, er komt best nog wat bij kijken om het te mogen dragen. Maar de boerenbedrijven van De Groene Weg dragen het keurmerk met trots.