Evert en Jannie Bos hebben altijd een varkenshouderij gehad. Tot de stal gerenoveerd moest worden en dit een dermate kostenpost bleek dat ze besloten te stoppen. In 2015 begon het toch weer te kriebelen bij Jannie en sinds halverwege 2016 runt ze een biologische varkenshouderij met 180 mestvarkens.

'Varkens houden zoals vroeger werd gedaan'

De kinderen van het echtpaar Bos gingen steeds meer hun eigen gang, waardoor Jannie tijd over had. Jannie: ,,Ik wilde een kleinschalige varkenshouderij beginnen en dan is het wel belangrijk dat je je specialiseert en een vorm van het houden van varkens zoekt die rendabel is. De stal moet zichzelf immers terug verdienen." 

Gemiddeld is Jannie twintig uur in de week zoet met het verzorgen van de varkens. Het was voor Jannie wel een omslag om biologisch te gaan boeren. Het is immers een andere manier van werken. ,,In het begin is het zoeken wat wel en niet mag en ik heb veel navraag gedaan bij andere varkenshouders. Je moet er vooral je eigen weg in vinden."

De stal heeft een oppervlakte van 15 bij 32 meter en elk varken heeft meer ruimte dan verplicht is volgens biologische standaarden. Binnen hebben de biggen een dik pak stro waar ze op kunnen liggen. ,,Het biologische stro en biologische voer is een voorwaarde als je de biggen volgens deze manier groot wil brengen. De dieren zouden op het stro kunnen liggen, maar ze liggen eigenlijk altijd buiten, dat vinden ze heerlijk. Ik vind het eigenlijk werken op de manier zoals er vroeger met varkens werd omgegaan." De biggen mochten uit een omtrek van niet meer dan 60 kilometer van Putten komen. Zo wordt alles op elkaar afgestemd om de varkenshouders van biggen te kunnen voorzien. 

Lange stok

De varkens liggen iedere dag heerlijk in het zonnetje buiten te genieten. Af en toe begint er één te spelen met een lange stok aan een ketting, om verveling tegen te gaan. Jannie: ,,De dieren zijn opmerkelijk actiever dan de varkens die we vroeger hadden. Ze hebben wel meer zorg nodig. Biologische varkens krijgen beperkt medicijnen en behouden ook hun staart. Om te voorkomen dat ze elkaar gaan bijten moet je ze ook blijven entertainen. Het is heel belangrijk om te kijken naar hun gedrag.De biggen worden in het begin zindelijk gemaakt door ze eerst in een wat kleiner hok te houden. Hierdoor bevuilen ze hun nest niet. Zodra dit proces doorlopen is krijgen ze meer ruimte. ,,Het zijn sterke biggen die al buiten hebben gelopen en die zich ontwikkeld hebben. Je moet ze in het begin wel opvoeden, want het zijn pubers als ze komen, maar dan zie je vervolgens wel dat ze hun natuurlijke varkensgedrag laten zien." 

Jannie vindt het heel leuk om biologisch te boeren, maar wil tegelijkertijd ook aangeven dat in de reguliere varkenshouderij het dierenwelzijn eveneens voorop staat. ,,In de reguliere sector zijn boeren ook hard aan het vechten om het hoofd boven water te houden. Ze doen hun best en willen het beste in hun dieren naar boven halen. Ik zie de andere boeren dan ook als collega's, we hebben elkaar hard nodig in deze sector."  

 

In de toekomst hoopt Jannie wat meer te gaan doen op het gebied van educatie. ,,Ik wil graag een programma ontwikkelen zodat scholen langs kunnen komen in de stal, maar eerst moeten de biggen hun draai vinden. Op de eerste open dag kwamen er al ruim driehonderd mensen kijken."

Bron: de Puttenaer