In het Groningse Westerlee staat het biologische varkensbedrijf van Wildrik en Saskia Bos. Bij De Groene Weg verkopen we varkensvlees dat, onder andere, bij hen vandaan komt. Uw De Groene Weg slager in gesprek met Saskia:

#1 Wanneer zijn jullie begonnen met het houden van biologische varkens?

In de zomer van 2017 hebben we de overstap gemaakt van een gangbaar naar een biologisch bedrijf. We zijn in 2005 naar Nederland gekomen. Na ons trouwen zijn we namelijk naar Canada gegaan en hebben daar gewerkt op diverse boerenbedrijven. Wonen en werken in Canada was een wens van ons beiden, maar toen de kans zich uiteindelijk voordeed om dit bedrijf in Nederland over te nemen, hebben we daar voor gekozen. Het biologische varkensbedrijf heeft de naam PriBoFarm gekregen. Een samenvoeging van beide achternamen, Prins en Bos en een knipoog naar de mooie tijd op de farm in Canada.

In Canada werkten we overigens met koeien. Het grootste verschil tussen koeien en varkens? Varkens zijn veel schoner dan koeien. Ze zijn veel zindelijker en je kunt ze met wat truckjes zelfs leren om hun behoefte in het buitenverblijf te doen. En varkens zijn heel nieuwsgierig.

Inmiddels wonen we op deze boerderij met onze 4 kinderen. De oudste van 16 werkt bij een biologische geitenboer in de buurt. Daarnaast hebben we 2 werknemers in dienst.

Bovendien wilden we doen wat we leuk vinden en dat is voor ons biologisch.

#2 Wat is voor jullie de reden geweest om een biologisch bedrijf te beginnen?

Toen we het bedrijf in 2005 overnamen was het levensvatbaar, maar de schaalvergroting in Nederland ging harder dan verwacht. We stonden voor de keuze om óf veel groter te gaan óf ons te gaan specialiseren. We zijn een gezinsbedrijf en veel groter past niet bij ons. Bovendien wilden we doen wat we leuk vinden en dat is voor ons biologisch. Als we het doen, doen we het goed. Dus alles ging over de kop om aan de eisen van biologisch te voldoen. Van een gangbaar bedrijf met 270 zeugen en 600 vleesvarkens gingen we naar een biologisch bedrijf met 130 zeugen en 1200 vleesvarkens. Het aantal vleesvarkens is dus verdubbeld en daarvoor hebben we de stallen flink verbouwd. Binnen zijn alle roosters vervangen door stro. Dat de stallen in een u-vorm stonden is onze redding geweest. Zo konden we alle stallen voorzien van een buitenverblijf. Ook hebben we er een nieuwe stal bij gebouwd en ook voor de zeugen een weide gemaakt.

#3 Wat is het verschil tussen de biologische varkens en regulier?

Biologische varkens hebben vier keer zoveel ruimte als reguliere varkens. Bovendien kunnen ze 24 uur per dag zelf kiezen waar ze willen zijn. Ze kunnen dus altijd naar buiten en kiezen zelf het plekje dat ze het lekkerst vinden. Ook veraangenamen we hun verblijf met touwen, kettingen en ballen, want alles wat beweegt vinden varkens interessant. Ook wroeten ze graag in het stro.

Bij het binnenkomen in de stal, zie ik al die staartjes ‘kwispelen’, dan weet ik dat ze het goed hebben.

 

#4 Waaruit blijkt dat een biologisch varken een goed leven heeft gehad?

Als ik de stal in loop, dan kan ik aan de oren en de staart zien hoe de varkens zich voelen. Biologische varkens houden hun staart en als er een krul in de staart zit, zijn ze op hun gemak. Bij het binnenkomen, zie ik al die staartjes ‘kwispelen’, dan weet ik dat ze het goed hebben. Ze groeien ook goed en we hebben weinig ziektes. En uiteindelijk merk je verschil in het vlees. Het houdt zich beter in de pan, het is lekker mals en het houdt dezelfde grootte.

#5 Waarom zou iedereen biologisch moeten eten?

Biologisch eten is gebaseerd op de kringloop. De mest dat de dieren produceren, raken we weer kwijt op het land. Als iedereen biologisch zou eten, dan zouden we geen overproductie hebben. En het is beter voor het dier, die zelf trouwens ook biologisch eten en voer krijgen dat zonder bestrijdingsmiddelen is geproduceerd.

#6 Wat betekent voor jullie de samenwerking met De Groene Weg?

De Groene Weg is een betrouwbare partner. Dat wisten we al van horen zeggen, maar nu ervaren we het ook zelf. Ze zijn ketenregisseur en zorgen voor een goede balans in de hele keten. Ze laten je niet vallen als het niet goed gaat en bieden zowel in goede als in slechte tijden een goede prijs. Tegenover onze investering om biologisch te kunnen boeren, zoals duurder voer en meer arbeidskrachten, staat een goede prijs en dat is fijn. We krijgen ook goed advies en kunnen altijd bellen als er wat is.