In de nabijheid van de vesting Heusden houden Joost & Jacqueline van Alphen, samen met de medewerkers, de biologische varkens. Zij wonen en werken op het drielandenpunt tussen Herpt, Hedikhuizen en Haarsteeg, samen met hun vijf dochters.

Joost groeide op als zoon van een traditionele varkensboer en nam het bedrijf van zijn ouders in Haaren over. In 2002 gooiden ze het roer om en schakelden over naar een biologische bedrijfsvoering op de huidige locatie. Overtuigd van het feit dat ze een eerlijk product willen leveren, met respect voor mens, dier én omgeving. Een uitgangspunt die naadloos aansluit bij de filosofie van De Groene Weg.

Door de jaren heen groeide boerenbedrijf Alpeko (ALPhen / EKOlogisch) gestaag door tot de huidige omvang van ca. 400 zeugen en 2.000 vleesvarkens, wat groot is voor biologische begrippen. De varkens leven volgens de Europese regelgeving rondom biologisch. Dit betekent dat de varkenshouderij voldoet aan de wettelijke eisen voor biologische productie, en dat een strenge controle plaatsvindt door een onafhankelijke organisatie. In Nederland is Stichting Skal de controlerende instantie. Elk gecertificeerd bedrijf krijgt van SKAL een uniek nummer.

Alpeko en de omgeving
“Als biologisch bedrijf staan we midden in de samenleving, en proberen we zoveel als mogelijk rekening te houden met onze omgeving. Immers, wij kozen voor deze plek, net buiten de vesting Heusden, en we willen graag dat deze omgeving ons en onze varkens blijft accepteren als buur”, aldus Joost.

Klimaatneutrale bedrijfsvoering
Joost en Jacqueline streven een klimaat neutrale bedrijfsvoering na. Met de inkoop van biologische grondstoffen, waarborgen zij de biodiversiteit in het totale ecosysteem. “Grondstoffen (zoals granen) produceren we zelf of kopen we in bij akkerbouwers in de regio (die gebruiken weer onze mest). Onze stallen worden verwarmd door het verbranden van biomassa (houtsnippers), stroom wordt gewonnen door zonnepanelen en de bodem blijft gezond door wisselteelt. Een type bedrijfsvoering die onze omgeving minimaal belast. Het lukt met een varkenshouderij niet om overlast voor de omgeving compleet voor te zijn maar we doen ons uiterste best! En daar waar nodig, pakken we de dialoog met onze omwonenden het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium op”, aldus Joost.

 

Aandacht voor natuur in onze directe omgeving
Tegelijkertijd wil Joost ook op hun manier diezelfde directe omgeving verrijken waar dat mogelijk is. Op de gronden rondom de boerderij hebben ze dat gedaan door meer gebiedseigen natuur te ontwikkelen: sloten met brede oevers, knotwilgen langs de slootranden en bloemranden langs de percelen als schuilplek voor allerlei diertjes en insecten. Jacqueline: “Het bijenhotel langs onze bloemranden wordt graag bezocht door wandelaars maar ook door groepen scholieren (als onderdeel van een lesprogramma over natuur). Vanzelfsprekend stellen we onze gronden open voor het “Ommetje Hedikhuizen”. Een 9,5 kilometer lange wandelroute over boerenland dwars door weilanden en akkers, door het oude stroomgebied van de Maas. In een oase van rust in het Heusdense buitengebied, is deze route tot stand gekomen zodat mensen op een actieve manier kunnen genieten van de prachtige natuur die deze streek te bieden heeft. Volg dit ommetje, en passeer als vanzelf onze varkens!”

Het bedrijf is niet alleen bezig met de dieren, maar ook met de toekomst van het (biologische) boerenleven. Hierdoor is Alpeko een erkend SBB leerbedrijf voor MAS en HAS studenten. Sinds 2016 is er ook een informatiepunt aan de rand van het bedrijf gebouwd. Waar naast een bedrijfsfilm ook meer informatie rondom de biologische varkenshouderij te vinden is.

 

Biologisch varkens houden is ook:

 • respect hebben voor het varken en zijn omgeving;
 • meer dierenwelzijn, door bijna 3x zoveel ruimte aan dieren te bieden dan op een “regulier varkensbedrijf”;
 • vrije toegang/keuze van binnen naar buiten meer natuurlijk gedrag (de wind en regen op hun snuit);
 • binnenruimtes ingestrooid met stro;
 • zeugen die leven in grote groepen;
 • drachtige zeugen die in de zomermaanden buiten kunnen wroeten, liggen en gras eten in de wei;
 • kuilgras (in de wintermaanden) en altijd toegang tot de buitenuitloop;
 • een langere zoogperiode bij moeder (zeug) voor biggen;
 • het behoud van krulstaartje en tandjes voor biggen;
 • het zelf samenstellen van voer met biologisch gecertificeerde producten (zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen);
 • absoluut geen producten gebruiken die genetisch gemodificeerd zijn;
 • en het werken in kringlopen nastreven, de natuur zo min mogelijk uitputten.

 

Kookinspiratie van boerin Van Alphen

De Groene Weg heeft gevraagd naar het favoriete recept van deze trotse boerin. Bekijk en download hieronder de receptkaart of bekijk deze direct op onze website.

Gehaktballetjes met groentetomatensaus

Gehaktballetjes met groentetomatensaus

Hoofdgerecht
Gehakt
Groenten, Vlees
4 personen
Gemiddeld
20-40 minuten
Bakken, Koken
Overig