Bio-varkenshouderij De Bosmanhoeve in het Gelderse Ruurlo is een prachtbedrijf waar varkens naar hartenlust kunnen genieten van ruimte en vrijheid. Gerrit en Ada Boeijink zijn, samen met hun zoon Remco, dagelijks in de weer om de varkens het beste van het beste te bieden. Bij De Groene Weg verkopen we varkensvlees dat, onder andere, bij de familie Boeijink vandaan komt. Uw De Groene Weg slager in gesprek met Remco:

#1 Sinds wanneer houdt u biologische varkens?
In 2000 zijn wij uit marktontwikkelingen overgestapt van een reguliere varkenshouderij naar de biologische varkenshouderij. Wij hebben een gesloten varkenshouderij waarop circa honderd fokzeugen (moederdieren) en 750 vleesvarkens gehouden worden. Remco Boeijink: “Dat wil zeggen dat we alle biggen die op ons bedrijf geboren worden ook ‘groot brengen’ totdat de dieren naar de slachterij gaan”.

#2 Is er een verschil in het houden van biologische varkens t.o.v. gangbare varkens?
“De kenmerken van een biologische varkenshouderij zijn dat de hokruimte die de varkens ter beschikking hebben ruimer zijn, dat de dieren gelegenheid hebben om buiten te kunnen lopen, dat het voer dat de dieren te eten krijgen van biologische oorsprong is, de zoogperiode van de biggen bij de moeder minimaal zes weken is en dat we bijvoorbeeld niet de tanden en de staart van de biggetjes knippen”, aldus Remco.

Concreet betekent dit dat het houden van biologische varkens aan meer eisen moet voldoen, meer tijd en ruimte vraagt voor de dieren en qua kosten duurder is dan het houden van gangbare varkens. Maar hierdoor krijgen de varkens wel een omgeving geboden waarin ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen en de tijd krijgen om op te groeien. De vleesvarkens groeien minder hard ten opzichte van gangbare vleesvarkens. “Ze blijven bij ons, tot ze een gewicht hebben van gemiddeld 122 kilo.”

 

"De dieren hebben het naar hun zin. We hebben een goed gevoel bij de manier waarop we de dieren grootbrengen."

#3 Wat voor voer geeft u uw varkens?
Onze varkens krijgen naast biologische brokken ook gras, kuilvoer en CCM (Corn Cob Mix - gemalen maiskorrel). Daarnaast eten ze ook veel stro. Al het voer is van biologische oorsprong. Hierop zijn strenge controles vanuit Skal van toepassing. “Niet alleen worden wij als varkenshouderij gecontroleerd op het voer, ook de producent van het biologisch veevoer heeft te maken met de strenge eisen en controles van Skal”. Zodoende is er binnen iedere schakel van de keten controle en zekerheid op biologisch gecertificeerd en geproduceerd voer.

#4 Hoe zit het met de krulstaart van biologische varkens?
De krulstaart blijft aan het varken in de biologische varkenshouderij. Dit ten opzichte van gangbare varkens; daar wordt de krulstart geknipt zodat de varkens uit verveling niet elkaars krulstaart kunnen afbijten. De krulstaart is dan ook een fysieke herkenning voor een biologisch varken. Als varkensboer kun je veel aflezen van de krulstaart. “Zo kun je vaak aan de staart zien of een varken zich lekker voelt. Zit de staart in de krul dan voelt de varken zich goed. Hangt de staart dan is er vaak wat aan de hand.”

 

#5 Kunnen biologische varkens zelf bepalen of ze naar buiten gaan?
Alle varkens bepalen zélf wanneer ze naar buiten gaan. Daarnaast kunnen de zeugen van april tot november ook de wei in, die voorzien is van een mooie modderpoel. Die overigens in 2013 nog een prijs heeft ontvangen voor de ‘Mooiste modderpoel van Nederland’! “De modderpoel heeft alles wat een varkenshart begeert: water, modder, zon, schaduw en een goede stevige boom om lekker tegen aan te schuren. Perfect zodat de varkens heerlijk af kunnen koelen bij warm weer”, aldus Wakker Dier. Volgens deze organisatie is de poel groot en diep genoeg voor de dieren om af te koelen. “Varkens kunnen niet zweten, dus afkoelen door middel van een modderbad is belangrijk voor het varken.” De familie Boeijink is dan ook zeer terecht trots op de ontvangen prijs en de omgeving die zij als varkensboer gecreëerd hebben voor hun varkens.


“We zien met regelmaat passanten stoppen om de varkens die aan het ‘baden’ zijn op foto of video vast te leggen. Dat blijft een mooi gezicht; mensen die genieten van het natuurlijke gedrag van varkens.”

Kookinspiratie van boer Boeijink

De Groene Weg heeft gevraagd naar het favoriete recept van deze trotse boer. Bekijk hieronder het recept.

Ribkarbonade met appelschijven

Ribkarbonade met appelschijven

Hoofdgerecht
Varken
Fruit, Vlees
4 personen
Makkelijk
20-40 minuten
Bakken
Overig