En de winnaar is...
Ieder jaar organiseert Wakker Dier de Mooiste Modderpoel-verkiezing. Dit jaar maakten twee prachtige Brabantse poelen kans op de felbegeerde Modderpoeltrofee. Na een spannende strijd rolde boer Bas als winnaar uit de bus. Hij mag zijn poel de 'Mooiste Modderpoel' van 2018 noemen.

Dit is de modderpoel van BoerBas
Dit is echt een klassieke varkensmodderpoel. De varkens kunnen door de modder rollen, wat geweldig is voor hun huid. De poel begon ooit met een kapotte regenpijp. Maar met wat extra hulp en graafwerk van de varkens, is deze uitgegroeid tot een flinke poel. Ook hebben de varkens nog een groot veld, met diverse ligkuilen.

 

De boerderij van Bas Antonissen ligt net buiten het dorpje Rucphen. Al sinds 1950 wordt hier geboerd. Halverwege 2013 is de boerderij omgebouwd en nu geschikt voor de biologische landbouw. Boer Bas en zijn ouders willen een boerderij die klaar is voor de toekomst. Waarbij met plezier en vrijheid gewerkt kan worden.

De boerderij huisvest zo'n 70 zeugen en 450 vleesvarkens. De varkens worden op de boerderij geboren en blijven hier, totdat ze naar de slachterij gaan. Tijdens hun leven worden ze op de biologische manier gehouden.

Dit betekent het volgende:

  • Géén gebruik van kunstmest;

  • Géén gebruik van bestrijdingsmiddelen;

  • Géén gebruik van GGO's (genetisch gemodificeerd organisme);

  • Alle varkens, ook de kleintjes, hebben te allen tijde een buitenuitloop tot hun beschikking;

  • Het binnenhok bestaat voor de helft uit een dichte vloer met daarop een lignest van stro;

  • Biologische varkens behouden hun krulstaart;

  • Er wordt geen gebruik gemaakt van preventieve antibiotica.

Als extraatje voor de zeugen is er een weide. Hierin kunnen de varkens van april t/m oktober wroeten en eten ze van het biologische gras. In deze wei is sinds januari 2016 een begin gemaakt met het aanleggen van een heus "varkensbos". Hierin plant BoerBas verschillende soorten bomen waarvan de vruchten een lekkernij zijn voor de varkens. Bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten, aardperen, vlierbessen, eikels en beukennootjes.