Midden in de prachtige natuur aan de zuidwest kant van Groningen ligt ’t Hoogeveld. Een biologische rundveehouderij met een veenweidegebied van 600 hectare die wordt beheerd in samenwerking met Natuurmonumenten. Hier lopen de koeien van boer Sytze van der Goot.

Sytze is sinds 1996 biologisch rundvleeshouder en houdt zoogkoeien van het Franse vleesras Limousin. De koeien hebben een prettig leven in het Beekdal landschap. Het bijzondere aan dit ras is dat ze bekend staan om de natuurlijke én gemakkelijke geboortes. “Daarnaast hebben Limousin-runderen sterke moederlijke eigenschappen.”, vertelt Sytze. De Limousins op ’t Hoogeveld zijn allemaal raszuiver en opgenomen in het Limousin Stamboek Nederland.

“Ons bedrijf is een kijkboerderij waar mensen dagelijks een kijkje kunnen nemen bij de stal. Daarnaast ontvangen wij groepen op afspraak en geven wij graag een rondleiding en uitleg over het bedrijf.”

Veilig grazen
Wanneer de kalfjes 2 maanden oud zijn, worden de hoorns operatief verwijderd. Geheel onder narcose door een professionele veearts. De kalfjes merken hier vrijwel niets van. “Koeien zonder hoorns zijn rustiger in een groep. Daarnaast kunnen ze de andere koeien geen letsel meer aanbrengen met hun hoorns”. Toch wil Sytze graag dat er geen ingrepen meer nodig zijn bij de jonge dieren. Hij is nu 6 jaar bezig om de veestapel hoornloos te fokken. De helft van de kalveren worden nu al zonder hoorn geboren waardoor een ingreep niet meer nodig is. Om de kwaliteit van de veestapel te meten wordt jaarlijks meegedaan aan de Nationale vlees-vee-tentoonstelling. Daaruit blijkt steeds weer dat de dieren op het bedrijf in zeer goede gezondheid zijn.

Duurzaamheid en liefde voor de natuur
‘t Hoogeveld steekt samen met Natuurmonumenten al zijn energie in de natuur en haalt het er ook weer uit. Het mooi gladde zwarte dak op de stallen van ’t Hoogeveld is een kleine duurzame elektriciteitscentrale. Het bestaat uit 814 zonnepanelen met een totale oppervlakte van 675 m². Het gehele bedrijf wordt hiermee van stroom voorzien. De reststroom gaat via kabels naar het elektriciteitsnet, en komt zo bij u uit het stopcontact. De centrale wekt per jaar 65.000 KW aan elektriciteit op. ‘t Hoogeveld is in het bezit van een officieel certificaat voor de biologische bedrijfsvoering. Als gecertificeerd natuurbeheerder voldoet het bedrijf daarmee aan hooggestelde eisen die komen kijken bij het zorgvuldig beheren van natuurgebieden. Het certificaat is een erkenning voor de kwaliteit van het natuurbeheer dat ‘t Hoogeveld al meer dan 20 jaar uitvoert.

 

100% natuurlijke leefstijl
Omdat de koeien lopen op grond van Natuurmonumenten wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De koeien van Sytze krijgen eigen gewonnen hooi en ’s winters grasbrokken van eigen gras en biologisch graan van het land. Tijdens dit seizoen lopen de koeien lekker rond op stro in de grote potstallen. In het voorjaar gaan ze allemaal de weide weer in waar ze blijven tot eind oktober.

Samenwerking met De Groene Weg
Sytze is erg blij dat hij samenwerkt met De Groene Weg slagerijen, “Iedere week gaat er een koe naar de slagerij in Groningen. Dit is vlakbij waardoor de klant meer binding heeft met de herkomst van het vlees”. Het mooie van deze veehouderij is dat zij zich naast het houden van runderen, op grote schaal bezig houden met natuurbeheer.

Op bezoek bij de boer
“Ons bedrijf is een kijkboerderij waar mensen dagelijks een kijkje kunnen nemen bij de stal. Daarnaast ontvangen wij groepen op afspraak en geven wij graag een rondleiding en uitleg over het bedrijf.”, legt Sytze uit.

Benieuwd geworden naar de veehouderij van Sytze van der Goot? Bezoek ook eens de website van ’t Hoogeveld in Eelde via www.hoogeveld.nl

 

Kookinspiratie van boer Van der Goot

De Groene Weg heeft gevraagd naar het favoriete recept van deze trotse boer. Bekijk hieronder het recept.

Vlaamse riblappen

Vlaamse riblappen

Hoofdgerecht
Rund
Vlees
4 personen
Makkelijk
langer dan 60 minuten
Stoven
Overig