NL
en
Menu

Kemperkip: onze partner in biologisch kippenvlees

Interview Kemperkip
Ouderwets lekkere kip; vol van smaak

Benieuwd naar het verhaal achter de heerlijke kip van De Groene Weg? Dit begint bij de familie Kemper. Dit familiebedrijf in biologisch kippenvlees werkt samen met verschillende biologische pluimveehouderijen in Nederland en verkoopt haar producten onder andere via de slagers van De Groene Weg. Het bedrijf beheert de gehele keten van boer tot bord. Alles met aandacht voor het welzijn van de kip.

Kemper Landhoen
Net zoals vroeger krijgen de kippen weer de ruimte en tijd om te groeien. De biologische kippen van KemperKip leven bijna twee keer zo lang ten opzichte van kippen uit de reguliere pluimveehouderij. Ook is er ruimte voor het natuurlijke dag- en nachtritme, waardoor de kippen hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen en zij zich goed kan ontwikkelen.

Joris Kemper, directeur bij KemperKip, vertelt er meer over: “We bieden onze kippen de vrijheid om te scharrelen, wormpjes te pikken en ander natuurlijke gedrag te vertonen.” Het voer dat de biologische kippen krijgen is biologisch (zonder chemischsynthetische toevoegingen). Ook wordt er geen preventieve antibiotica toegediend. Puur natuur dus. Het resultaat is een uniek eindproduct met de maximale score van het Beter Leven keurmerk. “Ik denk dat iedereen het verschil kan proeven. Het bewustzijn in alle stappen van onze biologische keten leidt tot de ultieme smaakbeleving van kip: stevige structuur en vol van smaak, zoals de kip vroeger smaakte.”

Toekomstplannen KemperKip
Begin jaren ‘80 begon Herman Kemper zijn bedrijf met een oud-Nederlandse kip, met oog voor dierenwelzijn en een passie voor de beste kwaliteit. Deze visie bleek een succes. Het bedrijf ontwikkelde zich verder door een nauwe samenwerking met vijftien biologische pluimveehouders verspreid over Nederland. Inmiddels heeft Herman het stokje overgedragen aan zijn zoon Joris. Joris bundelde zijn ideeën, academische inzichten en de raad en ervaring van zijn vader tot een toekomstvisie voor het bedrijf.

Zo zijn er grootse plannen voor een gebied in Wehl. De familie Kemper bouwt hier stallen met veel buitenruimte. Daarmee voorzien ze niet alleen in de groeiende vraag naar biologische kip, maar informeren ze ook over biologisch ondernemen. Dit “KemperLand” wordt een soort park, open voor publiek. In de weides tussen de kippenstallen staan schapen, alpaca’s, bloementuinen, insectenhotels en boomgaarden. Hier ervaart het publiek zelf hoe biologisch ondernemen er in de ogen van KemperKip uitziet. Dit weelderige paradijs aan biodiversiteit is te bewandelen met een gids en twee van de stallen worden zichtstallen. Bezoekers krijgen hier uitleg over de werkwijze van KemperKip en krijgen te zien hoe een biologische pluimveehouderij werkt. Met zonnepanelen wil het bedrijf volledig zelfvoorzienend worden in energie. Dit maakt het biologische en circulaire verhaal van de KemperKip-keten compleet.

Transparantie
“Zeggen wat je doet en doen wat je zegt, dat is het motto van KemperKip”, vertelt Henri Verstappen (bedrijfsleider KemperKip). “Daarom zijn wij volledig transparant over onze keten. Dit laten we graag zien, zowel op onze veehouderijen als in de winkels waar De Groene Weg-producten worden verkocht. Wanneer de consument de code op onze verpakkingen invoert op onze website krijgen ze een duidelijk reisverslag met uitleg over welke weg het vlees heeft afgelegd. We zijn graag open en hebben niks te verbergen, ons verhaal is eerlijk en transparant.“